4817

Doğum Günü Partileri

Doğum Günü Partileri

Utangaç Çocuklar Filii Oyun Gruplarında Sosyalleşiyor.

UTANGAÇ ÇOCUKLAR FİLİİ’DE SOSYALLEŞİYOR

‘’Çocuğum çok utangaç. Misafirliğe gittiğimizde arkama saklanıyor, hatta parkta bile yalnız oynuyor.’’
 2 yaşla birlikte annelerin en büyük sıkıntılarıdır utangaçlık.2 yaşla birlikte yürüme koşma gibi niteliklerini kazanan çocuk, tükenmek bilmeyen bir keşif ve öğrenme açlığıyla etrafını tanımaya başlar. Günümüzde yoğun metropol hayatı ve bunun nedeni olarak karşımıza çıkan çalışan ebeveynler ne yazık ki çocuğun bu keşif açlığının önüne bir duvar örüyor. Ebeveynler gerek çalışma hayatının yoğunluğundan,gerek dış dünya tehditlerinden dolayı çocuğa uygun bir sosyal ortam bulamadığından çocuk ev hapsine mahkum olarak, televizyon ve bilgisayar bağımlısı, özgüveni düşük,girişimden ve samimiyetten uzak,içe kapanık,çekingen,anti-sosyal olarak yetişiyor.
Bu dönemde özellikle yaşıtlarıyla birlikte dış dünyayı tanımasına yardımcı olacak faaliyeler çocuğa sunulmalıdır.Filii oyun grubu çocukların bu açlığını bastıracak bir çok farklı türden aktiviteyi içinde barındırıyor.Filii oyun grubuna çocuğunun utangaçlığı sıkıntısıyla başvuran bir çok velimizin kısa bir sürede bu sıkıntıyı çözdüklerini bildirdikleri dönütleri,oyun gruplarının utangalığı önlemedeki en büyük çözüm noktası olduğunu gösteriyor.
Bunun nedeni çocukların yaşadıkları ve hissettiklerini bizim gibi sözcüklere aktaramamaları.Çocuklar içlerinde büyüttü korku ve kaygıyı semptomsal yollarla belli ederler.(yeme bozuklukları,alt ıslatma,parmak emme ,tırnak yeme gibi davranış bozukluklarıyla).Bu sorunları çocuklar oyunla dile getirir.



FİLİİ’DE UTANGAÇ ÇOCUKLAR İÇİN NE YAPIYORUZ?
*Her çocuğu bireysel olarak ayrıntılı  tanıyoruz ve aktivitelerimizi onların ilgi alanları çerçevesinde yönlendiriyoruz.
*Değerler eğitimi saatlerimizde belirlediğimiz konular çerçevesinde çocuklarımızın karşılıklı fikir sunmalarını sağlıyoruz.
*Serbest oyun saatlerinde çocuklarımızın yetişkin müdahalesinden uzak keni dünyalarını yaratmasına olanak sağlıyoruz.
*Grup oyunlarıyla etkili iletişim becerilerimizi geliştiriyoruz.
*Oyun ve aktivite sırasında seçme ve karar verme şansını onlara bırakıyoruz.
*Drama ve rol play saatlerinde günlük davranış biçimleri,selamlaşmalar,memnuniyet ifadeleri gibi rutinleri oyunla öğreniyoruz.
EĞER SİZ DE BU DERTTEN MUZDARİPSENİZ GELİN ÇOCUĞUNUZUN BÜYÜK DEĞİŞİMİNİ FİLİİ’DE BERABER GÖZLEMLEYELİM.

Sena YILMAZ
Nişantaşı Üniversitesi - Psikoloji